Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

heater70

Eenvoudiger regelgeving helpt energiebesparing bedrijven

Ondernemers investeren miljarden euro’s om energiebesparing te realiseren.  Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt echter dat ondernemers hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat dit verbeterd moet worden, maar dat dit naast handhaving vooral bereikt kan worden door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers bij het nemen van maatregelen.

Energiebesparing is belangrijk voor het milieu en voor het vergroten van onze energie-onafhankelijkheid. Bovendien leidt het tot lagere energiekosten. Het bedrijfsleven is dan ook al volop bezig met investeren in duurzame energie en energiebesparing. In 2023 investeerden bedrijven 14 miljard euro in verduurzaming, waarvan minstens 4,4 miljard euro in energiebesparing. Deze investeringen zijn met 24 procent gestegen. Dit leverde een besparing op  gelijk aan het energiegebruik van 586.000 huishoudens.

Bedrijven moeten voldoen aan wetgeving en hebben te maken met verschillende fiscale maatregelen. Met de oplopende CO2-heffing, de steeds hogere energiebelasting en het energielabel voor gebouwen, worden bedrijven verplicht energie te besparen. Sinds 1993 is er een energiebesparingsplicht en sinds 2019 een rapportageplicht over deze inspanningen. De Algemene Rekenkamer stelt vandaag vast dat ongeveer de helft van de bedrijven momenteel aan deze informatieplicht voldoet, met 55 procent voor grote energiegebruikers. Dit is echter nog een tussenstand; de werkelijke stand wordt in 2027 vastgesteld. Lang niet alle bedrijven zijn onderzocht en niet alle rapportages zijn afgerond, aldus de Rekenkamer.

Bedrijven moeten uiteraard aan geldende wetgeving voldoen. Voor MKB-Nederland en VNO-NCW is het belangrijk dat dit mogelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld eenvoudiger regels. Zo komt er een aparte plicht voor gebouwen, terwijl dit al in de energiebesparingsplicht is meegenomen. Daarnaast is de wet in 2023 ingrijpend gewijzigd om te zorgen voor versimpeling en betere naleving. Echter, de regels werden pas in de zomer van 2023 wettelijk vastgelegd, terwijl de deadline voor naleving december 2023 was. Hierdoor hadden de overheid, brancheorganisaties en adviseurs beperkt tijd voor uitvoering en communicatie. Stabiel, voorspelbaar beleid is een belangrijke voorwaarde voor de vaak forse investeringen die nodig zijn.

Bron MKB Nederland.

Overig nieuws

power60

Webinar over tekort electriciteitsnet voor ondernemers

school90

Subsidie voor schoolgebouwen

Foto Pixabay.

De wc-keten 2theloo in financiële problemen

Laetitia Simonis.

Ervaring vanuit de schoonmaak over MT500 onderzoek

Het Torentje van premier Schoof ligt ook aan de Haagse Hofvijver. Hij zal de robot ook kunnen aanschouwen.

Den Haag zet robot in voor schoonmaak Hofvijver

coins70

Lonen schoonmaakbranche stijgen harder dan landelijk gemiddelde

Uurtarieven nu wel of niet omhoog?

Meer loon en loyaliteitsbonus voor schoonmakers en glazenwassers

tax50

Kijk goed naar fiscaal aftrekbare zorgkosten

fmn-connect60

Nieuwjaarsborrel FMN groots opgezet

meeting60

Onderzoek naar reputatieschade

justice60

Ontslag op staande voet schoonmaakster komt werkgever duur te staan

Sinds 1 juli 2023 betaal je bij consumptie onderweg extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. (foto Pixabay).

Evaluatie regelgeving wegwerpbekers en bakjes

marka50

Interessante vacature bij SIEV-partner Nocore

samen100

Wint jouw schoonmaak Topper of Team dit jaar de titel?

Jongeren hebben volop kansen in de schoonmaak. (foto Pixabay).

Waarom kiezen jongeren voor een carrière in de schoonmaak?