In de eerste negen maanden van 2024 hebben meer dan 100.000 zzp’ers zich uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK), een stijging van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Schoonmaak Journaal die er via een interessant artikel in De Ondernemer aandacht aanbesteedt.
Het uitschrijven bij de KvK wordt mede veroorzaakt door de aankomende handhaving van de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid, die vanaf januari 2025 van kracht wordt. De Belastingdienst wil voorkomen dat zzp’ers worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk een vaste baan hoort te zijn.
De aankondiging zorgt voor onrust bij zowel zelfstandigen als opdrachtgevers. Sommige bedrijven stoppen zelfs volledig met het inhuren van zzp’ers. De overheid heeft echter beloofd dat er voorlopig geen boetes worden uitgedeeld, mits werkgevers laten zien dat ze stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.
Volgens arbeidsrechtdocent Niels van der Neut is de handhaving een “wake-upcall” voor alle sectoren. Veel zzp’ers zoeken nu alternatieven. Sommigen sluiten zich aan bij uitzend- of detacheringsbureaus, maar een groot deel zal terugkeren in loondienst binnen hun eigen vakgebied. Werkgevers proberen banen aantrekkelijker te maken met vaste contracten en flexibele voorwaarden, omdat zij deze krachten hard nodig hebben.
Niels van der Neut stelt in het artikel dat de opkomst van zzp’ers deels te wijten is aan slecht werkgeverschap. Als werkgevers eerder betere arbeidsvoorwaarden hadden geboden, was het aantal zzp’ers waarschijnlijk lager geweest. Door de nieuwe regelgeving worden zij nu gedwongen om werk in loondienst aantrekkelijker te maken.
Lees meer over het stoppen van zzp’ers in dit artikel van De Ondernemer