Onlangs vond in Arnhem het eindcongres van het programma Beter Aanbesteden plaats. Dat programma, een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland, het ministerie van EZ en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, moest de kwaliteit van aanbestedingen verbeteren. Het bracht gemeenten en geïnteresseerde ondernemers met elkaar in contact, om kennis en expertise over aanbesteden vergroten en informatie te delen.
Samenwerken
Beter Aanbesteden was een succes, maar het programma loopt dit jaar ten einde. De samenwerking moet echter doorgaan. Het aantal bedrijven dat meedingt naar publieke aanbestedingen daalt namelijk al jaren. Door de grote vraag naar opdrachten enerzijds en de beperkte beschikbaarheid van medewerkers, materialen en grondstoffen anderzijds, zijn ondernemer kritischer op welke opdrachten zij nastreven. Ze kunnen hun mensen en materialen immers maar één keer gebruiken. De keuze valt daarbij steeds minder vaak op overheidsopdrachten.
Vertraging
Daar zijn verschillende redenen voor. Aanbestedingsprocedures van de overheid zijn complex en tijdrovend. Onduidelijkheid over de risico’s, aansprakelijkheden en inconsistentie van het inkoopbeleid maken investeren voor ondernemers bovendien moeilijker.
Het gebrek aan inschrijvingen is vervelend voor bedrijven en overheden, maar kan ook leiden tot maatschappelijke problemen. Denk aan minder concurrentie, hogere prijzen, lagere kwaliteit, vertragingen of zelfs het schrappen van projecten. Hier zijn al praktijkvoorbeelden van: het geplande onderhoud van de Brienenoordbrug in Rotterdam liep flinke vertraging op, omdat slechts één partij de taak op zich wilde nemen. De overheid besloot vervolgen om de burg opnieuw, maar anders aan te besteden.
Aanbestedingsklimaat
De overheid en ondernemers staan voor een gezamenlijke uitdaging: een aantrekkelijk aanbestedingsklimaat creëren én behouden. Een aanbestedingsklimaat waarin het voor ondernemers loont om mee te dingen naar overheidsopdrachten, overheden goede offertes ontvangen en waarin de maatschappij de beste oplossingen krijgt tegen redelijke kosten. Aanbesteden kan en moet nog beter. Nederland verdient aanbestedingen die echt iets opleveren.
Bron: MKB Nederland.