Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

auto90

Bijrijders van zakenauto mogen auto meenemen

Berijders van een zakenauto mogen weliswaar vaker de auto zelf overnemen of meenemen naar een nieuwe werkgever bij het vinden van een nieuwe baan, blijkt uit VZR-onderzoek. 56% mag de auto meenemen naar een nieuwe werkgever, tegenover 45% vorig jaar. Maar in de praktijk blijkt dat vaak ongunstig en krijgt VZR wekelijks vragen over de hoogte van de afkoopregeling. Niet zelden zijn berijders in lichte paniek na ontvangst van de factuur voor hun afkoopsom. Het enthousiasme voor een nieuwe baan wordt dan flink getemperd.

Vereniging Zakelijke Rijders komt op voor het belang van haar leden en helpt met informatie of een contra-berekening jaarlijks vele leden deze afkoop flink omlaag te krijgen.

Onderzoek
Van de ondervraagden moet 45% de eigen bijdrage betalen van de resterende looptijd, vorig jaar was dat met 44% nagenoeg hetzelfde. Het aantal mensen dat de afkoopsom moet betalen die de leasemaatschappij berekent is licht gestegen van 35% naar 38%. Als de auto kan worden doorgeschoven naar een collega, hoeft 34% van de werknemers de afkoopsom niet te betalen.

Afkoopregeling
Meer dan de helft van de leaserijders heeft een afkoopregeling in hun autoregeling. Krijg je binnenkort een andere leaseauto of ben je net van werkgever gewisseld? Lees dan je autoregeling dan goed na zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Is er een onredelijke bepaling over de kosten bij vroegtijdige inlevering opgenomen, maak dan meteen bezwaar tegen deze clausule. Het bedrijf moet in de praktijk hun best doen om de afkoopnota van de leasemaatschappij omlaag te brengen door onderhandeling. Ook moet geprobeerd worden om de auto door te schuiven naar een collega. Helaas zien we in de praktijk nogal eens dat de nota van de leasemaatschappij linea recta doorgestuurd wordt naar de ex-werknemer, en dan is het goed te weten dat dit bij de rechter geen stand houdt.

Heb je een nieuwe baan gevonden en blijkt dat jouw werkgever een flinke afkoopsom op jou wil verhalen? Weet dan in ieder geval dat de winstderving van de leasemaatschappij én de BTW nooit mogen worden doorbelast aan de medewerkers. De rekening van de leasemaatschappij mag dus nooit volledig op jou als werknemer worden doorbelast.

Wil je advies of een reële afkoopsomberekening ontvangen? Neem dan contact op via info@vzr.nl.

Overig nieuws

sportschooll90

SIEV-partner Crohill: ‘hoe maak je sportschool goed schoon?’

numaticventoux50

Numatic gaat de Mont Ventoux trotseren

manager10

Brancheopleiding voor leidinggevenden schoonmaaksector uitgesteld

ontslag60

Redenen waarom werknemers ontslag nemen

stress50

Aantal stoppende ondernemers stijgt explosief

Archieffoto.

Meld je aan voor het Nationale SIEV Schoonmaakdebat

webinar50

‘Binden en boeien van schoonmaakmedewerkers’

fac60

RAS en de schoonmaaksector

auto90

Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder

awarddd

Deadline inschrijvingen European Cleaning & Hygiene Awards uitgesteld

controles600

Ondernemersorganisaties vragen kabinet om oplossing grote problemen

opkomst10

De opkomst van betaalbare elektrische auto’s

oplaadpalen80

‘Structureel investeren in duurzame mobiliteit helpt ons allemaal’

office50

Waarom is het belangrijk om regelmatig je KVK-gegevens te controleren?

vlag600

Werken op Bevrijdingsdag: hoe zit dat in de schoonmaak?