Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

heater70

Eenvoudiger regelgeving helpt energiebesparing bedrijven

Ondernemers investeren miljarden euro’s om energiebesparing te realiseren.  Uit onderzoek van de Rekenkamer blijkt echter dat ondernemers hun inspanningen niet altijd goed registreren en rapporteren bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW benadrukken dat dit verbeterd moet worden, maar dat dit naast handhaving vooral bereikt kan worden door eenvoudigere regelgeving en meer ondersteuning voor ondernemers bij het nemen van maatregelen.

Energiebesparing is belangrijk voor het milieu en voor het vergroten van onze energie-onafhankelijkheid. Bovendien leidt het tot lagere energiekosten. Het bedrijfsleven is dan ook al volop bezig met investeren in duurzame energie en energiebesparing. In 2023 investeerden bedrijven 14 miljard euro in verduurzaming, waarvan minstens 4,4 miljard euro in energiebesparing. Deze investeringen zijn met 24 procent gestegen. Dit leverde een besparing op  gelijk aan het energiegebruik van 586.000 huishoudens.

Bedrijven moeten voldoen aan wetgeving en hebben te maken met verschillende fiscale maatregelen. Met de oplopende CO2-heffing, de steeds hogere energiebelasting en het energielabel voor gebouwen, worden bedrijven verplicht energie te besparen. Sinds 1993 is er een energiebesparingsplicht en sinds 2019 een rapportageplicht over deze inspanningen. De Algemene Rekenkamer stelt vandaag vast dat ongeveer de helft van de bedrijven momenteel aan deze informatieplicht voldoet, met 55 procent voor grote energiegebruikers. Dit is echter nog een tussenstand; de werkelijke stand wordt in 2027 vastgesteld. Lang niet alle bedrijven zijn onderzocht en niet alle rapportages zijn afgerond, aldus de Rekenkamer.

Bedrijven moeten uiteraard aan geldende wetgeving voldoen. Voor MKB-Nederland en VNO-NCW is het belangrijk dat dit mogelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld eenvoudiger regels. Zo komt er een aparte plicht voor gebouwen, terwijl dit al in de energiebesparingsplicht is meegenomen. Daarnaast is de wet in 2023 ingrijpend gewijzigd om te zorgen voor versimpeling en betere naleving. Echter, de regels werden pas in de zomer van 2023 wettelijk vastgelegd, terwijl de deadline voor naleving december 2023 was. Hierdoor hadden de overheid, brancheorganisaties en adviseurs beperkt tijd voor uitvoering en communicatie. Stabiel, voorspelbaar beleid is een belangrijke voorwaarde voor de vaak forse investeringen die nodig zijn.

Bron MKB Nederland.

Overig nieuws

geld

Lonen binnen de schoonmaak gaan omhoog

Manon Dols deelt haar schoonmaak-ervaringen.

Jong (schoonmaak)talent aan het woord

zonnepanelen10

Afschaffing salderingsregeling is definitief

codemaat60

Acht nieuwe ondertekenaars van de Code

christmas-tree-1018520_640 (1)

SIEV-bestuur wenst iedereen fijne feestdagen

balansschoonmaak90

Interview Achint Atwal van SIEV-lid Balans Schoonmaak

friends80

Percentage werklozen onveranderd

workplace60

Thuiswerkers werken in de zomermaanden meer thuis

Ook ZZP'ers in de glazenwasserij zullen volgend jaar voor mogelijke schijnzelfstandigheid geen boetes ontvangen. Foto: Pixabay.

In 2025 geen boetes bij handhaving schijnzelfstandigheid

Een aardige geste van Facility Management Nederland voor Leo Laanen.

Leo Laanen door FMN in zonnetje gezet

schoonmaak

Trends in de schoonmaakbranche

Op de foto staan Edward Bokern (links, Directeur B-Cleaning) en Remko Stolk (rechts, Directeur Effektief)

Effektief en SIEV-lid B2-Cleaning doen stof opwaaien

Senioren worden steeds belangrijker. Ook voor de schoonmaakbranche`. (foto Pixabay).

Extra lumpsum voor 100.000 gepensioneerden

Bart Hullebroeck

Kees Wagtmans (Kärcher) draagt taken over aan Bart Hullebroeck

schulden800

Inspectie JenV treedt op als incassodienstverleners buiten boekje gaan