Op donderdagmiddag 7 november 2024, tijdens FMN Connect XL vond traditioneel de uitreiking van de FMN Student Awards plaats. Dit jaar waren we tijdens dit jaarlijkse event met meer dan 180 vakgenoten te gast bij Corpus Experience in Oestgeest; een inspirerende locatie. Deze jaarlijkse awards worden toegekend aan bachelor- en masterstudenten die de meest impactvolle en relevante scripties voor de ontwikkeling en innovatie van het facilitaire vakgebied hebben geschreven. Met de FMN Student Awards wil FMN het werk van aanstormend talent extra onder de aandacht brengen, en genomineerden in contact brengen met ons netwerk.
Het beoordelingsproces
Uit alle inzendingen heeft een beoordelingscommissie op basis van een samenvatting en motivatie over de innovativiteit van de scriptie een selectie gemaakt van drie bachelor- en drie masterfinalisten. Deze stukken zijn vervolgens volledig doorgelezen en beoordeeld door een vakjury. Deze bestond dit jaar uit Lisette de Reus, Melanie Rensing, Rob Klinkert, Ellen van der Veen, Maybrit Admiraal en Natalie Hofman.
Video opnames door hel Nederland
Terwijl de vakjury de stukken grondig beoordeelde, nam FMN met de zes finalisten door heel Nederland inspirerende pitchvideo’s op, waarin de studenten hun onderzoek presenteren aan het publiek. Iedere student koos een locatie uit die paste bij het onderwerp.
De Uitreiking
Tijdens FMN Connect XL werd dan eindelijk de uitslag bekendgemaakt door Michel Tobé en Noa. Dit bestond uit twee delen. In het eerste deel van het programma werden de studenten het podium opgevraagd en werden ze kort bevraagd door de beide hosts. Vervolgens werden de video’s vertoond op het grote scherm en keek de zaal aandachtig mee. Toen was het tijd voor het eerste deel van de puntentelling; de publieksstem, welke na het bekijken van de video’s werd bepaald via Mentimeter Deze stem telt 40% mee in het eindoordeel. Bas Keiarishi (bachelor) en Mostafa Masoomi (master) kregen de meeste stemmen vanuit het publiek. Aan het einde van het congres werd ook de beoordeling van de vakjury bekendgemaakt. Natalie Hofman las namens de vakjury de feedback voor aan de zes – inmiddels zichtbaar zenuwachtige – finalisten. Hierna volgde ook de allesbepalende puntenverdeling van de vakjury.
Eva Leydekkers en Pascal Goos de winnaars van 2024
Nadat de punten bij elkaar opgeteld waren volgde het verlossende woord. Eva Leydekkers (bachelor) en Pascal Goos (master) wonnen uiteindelijk de prestigieuze prijs, en kregen een certificaat aangereikt, onder luid applaus. Beide winnaars wonnen naast een jaar lidmaatschal (dat alle finalisten kregen) €1500,- wereldwijs congrestegoed, en daarnaast ook een ticket voor World Workkplace Europe, op 22 & 23 maart in Den Haag.
Eva Leydekkers (Breda University of Applied Sciences): “The Power of Protein”
Deze scriptie benadrukt de noodzaak van duurzame voedselconsumptie vanwege de grote milieu-impact van voedselproductie, vooral dierlijke producten. De Nederlandse overheid streeft naar een evenwichtige consumptie van 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten tegen 2030, met de ambitie om dit naar 60% plantaardig te verschuiven. Cateraars spelen een belangrijke rol in deze eiwittransitie door consumenten te beïnvloeden met duurzamere maaltijdopties en interventies die plantaardige keuzes stimuleren.
Het onderzoek richt zich op hoe cateraars effectief de eiwittransitie kunnen bevorderen door gedragsinterventies bij de doelgroep, Buas-medewerkers. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende factoren consumentengedrag beïnvloeden en dat een uniforme aanpak niet effectief is. Daarom wordt een veelzijdige strategie aanbevolen, bestaande uit vijf stappen: identificeren van te veranderen gedrag, inzicht in de doelgroep, ontwerpen van effectieve interventies, veelzijdige implementatie, en impactevaluatie.
Eva’s onderzoek biedt volgens de vakjury een vernieuwende en waardevolle bijdrage aan duurzaamheid door een specifieke richting te kiezen en direct diverse problematieken aan te kaarten. Haar duidelijke en goed te volgen stappenplan vergroot de praktische toepasbaarheid van het onderzoek. Eva benadrukt dat een “one size fits all”-benadering hier niet werkt en onderbouwt dit met sterke argumenten, wat haar kritische en genuanceerde blik laat zien en bijdraagt aan de uitvoerbaarheid van het onderzoek.
Pascal Goos (Ifmec Academy): “Verborgen in de pixels: een onderzoek naar de afwegingen bij het gebruik van slimme camera’s in de gebouwde omgeving”
In 2020 installeerde de Leidse universiteit meer dan 300 slimme camera’s om de bezetting van gebouwen te monitoren, wat leidde tot protesten en het verwijderen van de camera’s. Dit roept de vraag op of de facilitaire afdeling in staat is om slimme camera’s op een verantwoorde manier in te zetten, waarbij technische, juridische en ethische afwegingen in acht worden genomen. Het onderzoek richt zich op de risico’s van slimme camera’s en de voorwaarden waaronder ze succesvol gebruikt kunnen worden, zoals de naleving van privacywetgeving en het beperken van privacy-inbreuken door technische aanpassingen.
De resultaten tonen aan dat een multidisciplinaire aanpak nodig is om deze afwegingen te maken. Hoewel slimme camera’s nuttige informatie kunnen bieden over gebouwbezetting, moeten organisaties zorgen voor proportioneel gebruik en ethische verantwoording. Vertrouwen van medewerkers in het systeem is essentieel, en risico’s zoals function creep moeten serieus worden genomen. Het wordt aanbevolen om een breed team samen te stellen en de organisatiepopulatie te betrekken bij de besluitvorming om draagvlak te vergroten en mogelijke negatieve effecten te minimaliseren.
Pascals onderzoek is volgens de vakjury zowel relevant als origineel binnen het vakgebied, met een sterke keuze om universiteitsprotesten als invalshoek te gebruiken om te verkennen hoe slimme toepassingen effectief kunnen worden ingezet. De aanbevelingen bieden praktische handvatten, en het toevoegen van nieuwe termen zoals “Chilling Effect” en “Function Creep” aan het facilitair domein biedt waardevolle inzichten voor oplossingsrichtingen. De thesis is gedetailleerd en onderzoekt het onderwerp vanuit verschillende perspectieven.