Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

friends80

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

Met een nieuwe wet ‘Van school naar duurzaam werk’ gaat het kabinet jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt beter helpen. Minister Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), staatsecretaris Nobel (Participatie en Integratie) en staatsecretaris Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) willen de overstap van onderwijs naar de arbeidsmarkt verbeteren om zo veel mogelijk arbeidspotentieel te benutten. Het is de bedoeling dat de wet 1 januari 2026 ingaat. Clean Totaal schenkt er met een interessant artikel aandacht aan.

Door de nieuwe wet krijgen jongeren die dat nodig hebben ondersteuning van scholen, doorstroompunten en gemeenten. Zij moeten verplicht samenwerken. De ondersteuning is er voor jongeren tot 27 jaar van het mbo, vso, pro en vroegtijdig schoolverlaters.

Buiten de boot

“Een te grote groep jongeren valt in de cruciale overgang van school naar werk buiten de boot, terwijl we een enorm tekort hebben aan vakmensen”, legt Eppo Bruins uit. “We zien dat deze jongeren moeite hebben om zelfstandig de stap naar de arbeidsmarkt te zetten én hulp van vaste begeleiders, bijvoorbeeld bij het contact leggen met potentiële werkgevers of door het aanleren van extra sollicitatievaardigheden, werkt om jongeren aan een baan te helpen die bij hen past. Met deze wet voorkomen we teleurstelling en uitval en dragen we bij aan het opleiden en inzetten van vakmensen die zo hard nodig zijn om onze maatschappij draaiende te houden”, aldus de minister.

Iedereen is nodig

Volgens staatssecretaris Jurgen Nobel staan er meer dan honderdduizend jongeren ‘aan de kant’. “Dat is onvoorstelbaar. Werkgevers staan te springen om personeel. We hebben iedereen hard nodig.” Ook staatssecretaris Mariëlle Paul sluit zich bij hen aan: “Iedereen moet goed mee kunnen doen op de arbeidsmarkt, want we hebben in Nederland iedereen nodig. Jongeren op het voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs zijn soms gebaat bij langere begeleiding van scholen om een geschikte en passende plek te vinden op de arbeidsmarkt. Het is mooi dat dit wetsvoorstel dit nu mogelijk maakt.”

Nieuwe wet slaat brug

Ondanks de personeelstekorten zijn er volgens het CBS ruim 100.000 jongeren die geen werk hebben en geen opleiding volgen.Als een jongere een diploma haalt, stopt de verantwoordelijkheid en de ondersteuning van de onderwijsinstelling. Lang niet alle jongeren vinden daarna zelfstandig een baan of vervolgopleiding. Gemeenten kunnen aan deze jongeren niet altijd voldoende preventieve en passende ondersteuning bieden. Jongeren kunnen uit beeld raken of weten de weg naar hulp niet te vinden. De nieuwe wet slaat een brug tussen gemeente, scholen, doorstroompunten en werkgevers om dit te voorkomen. Succesvolle elementen uit de tijdelijke aanpak jeugdwerkloosheid worden met deze wet voortgezet en vastgelegd

Overig nieuws

cover200

Lancering van de nieuwe ‘SIEV500’ tijdens ALV

jaarschoonmaker

Podiumplekken ‘Schoonmaker van het Jaar’

legall

Aanzegging van arbeidsovereenkomst

Job Klösters.

Toekomst van personeelsbeheer in de schoonmaak

veurss450

WorkPlace Xperience 2025

wecovi10

ALV van SIEV met rondleiding bij Wecovi

Archieffoto van een bemande hoogwerker.

Glazenwasser komt met de schrik vrij

balanseuropees70

SIEV-lid wint Europese aanbesteding

vakbeurs70

Eerste twee hallen uitverkocht Vakbeurs Facilitair & Gebouwenbeheer

jury700

Jury ‘Schoonmaker van het Jaar’ legt bedrijfsbezoeken af

Het bestuur van SIEV nodigt leden, niet leden en relaties uit om de ALV bij te wonen.

Programma ALV van SIEV met veel diversiteit

De komende en vertrekkende hoofdredacteur: Susan Meenhuis-Bosboom en Gerard Dessing. (Foto Facto).

Nieuwe hoofdredacteur voor Facto

cleaning8000

Werken tijdens Koningsdag

gebouw70

Langjarige samenwerkingen bij overheid met onderhoud vastgoed

camera70

Mogelijke uitzondering op nieuwe uitzendwet