De nieuwe RVU regeling alsmede een recente uitspraak van het Europees Hof aangaande gelijke behandeling vormden de aanleiding voor werkgeversvereniging Schoonmakend Nederland en de vakbonden om met elkaar in gesprek te gaan. SIEV wordt bij de verkennende gesprekken (vooralsnog?) niet betrokken. De RVU regeling is bedoeld om mensen met zwaar werk eerder te kunnen laten stoppen. De uitspraak van het Europees Hof heeft financiële consequenties voor het toekennen van overwerktoeslag bij parttime schoonmakers.
MKB branchevereniging SIEV zit tot haar ergernis nog niet aan tafel bij het cao overleg in de schoonmaakbranche. Dit neemt niet weg dat deze branchevereniging wel een mening heeft over beide issues. Voorzitter Paul Fok laat optekenen in Clean Totaal: “Op zich is de gedachte achter de uitspraak niet negatief en kan dit helpen om mensen in bepaalde gevallen extra uren te laten maken. Ook voor parttimers in Europa.
Als SIEV zien we een hoop gedoe voor niks. Omdat de echte zaken door het Europees Hof niet zijn benoemd: de ongelooflijke toeslagenstroom in Nederland waardoor we koploper in parttime werken zijn, het gemak om in je levensonderhoud te voorzien zonder extra werkuren, de weigering afstand te doen van toeslagen in ruil voor meer werkuren, en de belastingdruk op overwerk die veelal hoog is.
Eerlijk zou zijn om alleen toeslagen te verwerven als je aantoonbaar geen 38 uur kan werken. En overwerk gedurende een gelimiteerd aantal uren belastingvrij kan uitkeren.”
Ook met betrekking tot de RVU regeling heeft de voorzitter een uitgesproken mening. Voorts beticht hij de cao partners van onbetrouwbaarheid:
“SIEV is altijd voorstander geweest dat er mogelijkheden zijn dat medewerkers eerder kunnen stoppen als ze aantoonbaar fysiek het werk niet meer aankunnen. Belangrijke verantwoordelijkheid blijft dat medewerkers en werkgever altijd in gesprek moeten blijven en samen aan goed belastbaar werk moeten werken.
SIEV is het er niet mee eens dat het bij voorbaat maar door de werkgever betaald wordt. Zeker omdat de sector vaak personeel overdraagt, het personeel al gemiddeld ouder is, en je dan niet de laatste in de rij wilt zijn die de rekening mag oprapen. Hoeveel betaalt de overheid, wat geeft de medewerker erop toe en wat moet de werkgever bijdragen? Onze grootste angst is dat de regeling een escape voor de vakbonden gaat zijn om de in de afgelopen jaren opgeschroefde pensioenleeftijd via een regeling weer te verlagen.
Helaas zit SIEV ook nu niet aan tafel. Want ook al praat iedereen, vakbonden en de andere brancheclub met veel respect en beloftes met ons, zodra het weer echt ergens over gaat raakt ons telefoonnummer weer uit zicht. Na 13 jaar zijn we wel gewend geraakt aan de onbetrouwbaarheid van onze gesprekspartners.”
Lees het hele artikel via deze link: Verkennend gesprek over nieuwe RVU en uitspraak Europees Hof