Ondernemend Nederland is druk met zich afvragen: kan het nu wel of nee met ZZP? De onduidelijkheid houdt aan. The Legal Company schetst de laatste ontwikkelingen.
Het laatste nieuws is dat de Raad van State het wetsvoorstel VBAR op 11 november jl. heeft afgewezen en Minister Hijum terugstuurt naar de tekentafel. De reden van de afwijzing is dat volgens de Raad van State het wetsvoorstel eigenlijk niets anders doet dan de al bestaande praktijk beschrijven (de huidige wet DBA toepassen met de lijn uit de jurisprudentie, met name de Deliveroo uitspraak).
Het voorstel biedt de ondernemers nog steeds onvoldoende duidelijkheid over de broodnodige juiste kwalificatie: is het een werknemer die een arbeidsovereenkomst moet krijgen of een ZZP-er die kan werken met een overeenkomst van opdracht? Ondanks de afgegeven toelichting door de Belastingdienst op 1 november jl.*.
De Minister heeft al gereageerd op de afwijzing van de Raad van State. Hij heeft aangegeven dat hij toch door wil gaan met het wetsvoorstel. Het is nu wachten op de aanpassingen die hij bereid is te gaan maken. De gewenste ingangsdatum van 1 januari 2026 lijkt nu zeker onhaalbaar.
Zeker is wel dat de Belastingdienst zal gaan handhaven op schijnzelfstandigheid bij opdrachtgevers vanaf 1 januari 2025. Ze kunnen naheffingen opleggen en boetes.
De Belastingdienst beoordeelt op grond van de huidige wet DBA en de regels uit de Deliveroo uitspraak.* https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/afwegingskader_dienstbetrekking_lh6301z1pl.pdf
Wil je meer weten over de risico’s die je loopt door te werken met ZZP-ers ? Op 16 januari 2025 organiseert The Legal Company haar ontbijtsessie ‘Wil de echte zzp-er opstaan?’ Waarin zij jou opheldering geeft over de fiscale en juridische status van de ZZP-er. Zo weet je waar je op moet letten als je een overeenkomst sluit met een ZZP-er. Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.
Bron: The Legal Compan in het Schoonmaak Journaal.