Dagelijks nieuws over SIEV en de leden, het bestuur, sponsoren en partners

cleaner70

Werken in schoonmaakbranche? Wat levert het op?

Wie aan de slag wil in de schoonmaakbranche, weet vooraf zelden wat het oplevert. Slechts een klein deel van de vacatures in deze sector vermeldt een salarisindicatie.

Dat blijkt uit een analyse van carrièreplatform cvster.nl op basis van ruim 19.000 vacatures in uiteenlopende sectoren. In de schoonmaak gaat het in de meeste gevallen om een kwestie van onderhandelen – of afwachten.
 
Voor veel schoonmaakmedewerkers is loon een doorslaggevende factor bij het kiezen van een nieuwe baan. Toch blijkt dat werkgevers in deze branche nauwelijks inzicht geven in het salaris. Slechts een klein percentage van de vacatures biedt vooraf duidelijkheid. In andere sectoren gebeurt dat vaker. Zo wordt bij bijna de helft van de HR-vacatures wél een salarisrange genoemd.
 
Regionale verschillen
 
Cvster onderzocht ook of het percentage salarisvermeldingen verschilt per regio. Daarbij keek het platform naar 24 grote steden, waarbij duidelijke verschillen naar voren komen. Zo heeft iemand die een baan zoekt in Den Bosch minder dan 15 procent kans om in een vacaturetekst een salaris tegen te komen en ook in Lelystad en Haarlem hoef je hier niet op te rekenen. Dat staat in schril contract met werkgevers in Enschede en Tilburg, die in bijna een op de drie gevallen een salarisindicatie afgeven.
Opvallend: áls er een salarisindicatie wordt gegeven, dan is die in Lelystad gemiddeld het hoogst, namelijk 3.408 euro per maand. In Haarlem gaat het om slechts 2.175 euro per maand.
Salarisvermelding zorgt voor meer sollicitaties
Bedrijven die om personeel verlegen zitten, doen er goed aan wél een salaris in hun vacatureteksten te zetten. Volgens onderzoek van de Nationale Vacaturebank levert een salarisindicatie namelijk 51 procent meer reacties op. “De belangrijkste reden dat werkgevers dit toch niet doen, is vaak angst,” zegt Employer Brand-specialist Anneloes Kuipers van Buro Aangenaam. “Men is bang dat het geboden salaris als te laag wordt gezien of dat het leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Soms is het gevraagde profiel ook nog onvoldoende scherp, waardoor men zelf niet precies weet welk salaris daarbij past. Maar in alle gevallen is het gebrek aan transparantie eigenlijk een signaal van slecht wervingsbeleid.” Kuipers benadrukt dat het benoemen van een salarisrange prima is, mits deze goed wordt toegelicht. “Geef aan wat een kandidaat kan verwachten op basis van ervaring of opleiding. Juist door helder te zijn trek je relevantere sollicitanten aan en voorkom je teleurstelling of afhakers in een later stadium van het proces.”

Overig nieuws

Het actieve bestuur van SIEV bestaande uit (van links naar rechts): vice voorzitter/ bestuurslid Communicatie Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid Communicatie Rolien van Groeningen en bestuurslid Algemene Zaken Frank Verberne. Zij nodigen je graag uit voor het Nationale Schoonmaakdebat.

Vergeet je niet aan te melden voor Nationale Schoonmaakdebat

Schoonmakers verdienen ook van uitzendbureaus respect en aandacht. (Stockfoto).

Strengere regels voor uitzendbureaus

office60

Voorspelling van facilitaire groei

cleania10

Stef Martens (Social Cleania): tips voor meer klikken én betere sollicitaties

Veel moeders die werkzaam zijn in de schoonmaakbranche brengen hun kind naar de opvang.

Bijna gratis kinderopvang voor werkende ouders

manvrouw40

Loonverschil tussen mannen en vrouwen steeds kleiner

direc50

Avanti Facilitair: ‘ruim veertig jaar ervaring’

btwaangifte

Betaal je BTW aangifte

indoor50

Valt ‘indoor speeltuin’ onder werkingssfeer van CAO Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf?

cleaner70

Arbeidsmarkt minder krap in het eerste kwartaal

sportschooll90

SIEV-partner Crohill: ‘hoe maak je sportschool goed schoon?’

numaticventoux50

Numatic gaat de Mont Ventoux trotseren

manager10

Brancheopleiding voor leidinggevenden schoonmaaksector uitgesteld

ontslag60

Redenen waarom werknemers ontslag nemen

stress50

Aantal stoppende ondernemers stijgt explosief